Voetbalreizen Celtic FC
Boek je voetbalreis naar Celtic FC eenvoudig in vier klikken
Boek je complete voetbalreis naar Celtic FC eenvoudig op maat. Kies welke wedstrijd, hotel & zitplaats overzichtelijk op één plek. Geen boekingskosten.
Boek een complete voetbalreis naar Celtic FC en geniet van de fantastische ambiance in een van de beroemdste voetbalarena’s ter wereld. Of de tegenstander nu Liverpool of Livingston heet: Celtic Park is altijd één kolkende massa die je eens in je leven moet hebben meegemaakt. Zoals Zlatan Ibrahimovic na een duel opmerkte: ‘Ik heb de grootste wedstrijden van het wereldvoetbal gespeeld, maar ik heb nog nooit een sfeer meegemaakt zoals in Celtic Park.’ Ook het commentaar van Lionel Messi na het duel Celtic – Barcelona: was veelzeggend: ‘Op Celtic Park heerst de beste sfeer van Europa en dat wil je als voetballer altijd nog een keer meemaken.’
Naast de wedstrijd heb je nog voldoende tijd om Glasgow en omgeving te ontdekken. Wat te denken van het nationale voetbalmuseum in Hamden Park of de woeste Schotse natuur rond Loch Lomond?
Alles wat je moet weten voor jouw voetbalreis naar Celtic FC
Wij hebben de beste tips voor je verzameld om ervoor te zorgen dat je alles uit je voetbalreis kunt halen. Van praktische informatie rondom Celtic Park tot suggesties om Glasgow te verkennen.
- Informatie over Celtic Park, route & tips
- Informatie over Celtic FC
- Wat te doen in Glasgow
Het stadion van Celtic FC: Celtic Park
Het beroemde Celtic Park heeft een capaciteit van 60.411 plaatsen en is daarmee het grootste stadion van Schotland. Het staat ook bekend als Parkhead (naar de wijk waar het stadion zich bevindt) of Paradise.
Het huidige onderkomen is niet het eerste stadion waarin Celtic FC speelt. Van 1888 tot 1892 speelde de club in een kleiner stadion in Parkhead. Toen de huur daar opeens schrikbarend verhoogd werd verliet Celtic FC het complex. Tweehonderd meter verderop lag een vervallen steenfabriek, alwaar het nieuwe Celtic Park werd gebouwd. Het kreeg een capaciteit van 40.000 plaatsen en werd samen met Goodison Park van Everton FC gezien als het beste stadion van Groot-Brittannië. In 1898 werd er bijvoorbeeld de allereerste voetbaltribune ooit gebouwd die bestond uit twee ringen. Tot 1930 teisterden diverse branden Celtic Park, waardoor een aantal tribunes in vlammen opgingen. Daarna zijn er lange tijd weinig wijzingen aangebracht. Een echt grote renovatie vond pas plaats in de jaren 1994-1998. Alleen de hoofdtribune bleef onaangeroerd; de andere drie zijden werden vanaf de grond af herbouwd.
In 2014 werd de toegangsweg naar het stadion vernieuwd. Zo werd er een 150 meter lange weg (‘The Celtic Way’) aangelegd van London Road tot aan de trappen van het stadion. Tevens werd er een ontmoetingsruimte voor fans gebouwd in de vorm van een klavertje vier. Buiten de hoofdingang staan vier beelden van clubiconen: Jock Stein (voormalig manager), Jimmy Johnstone (speler), broeder Walfrid (oprichter van de club) en Billy McNeill (speler en manager). In 2018 werden entertainmentlampen geïnstalleerd, waardoor avondwedstrijden op een spectaculaire wijze verlicht worden, zoals in geen ander Europees stadion.
Hoe bereik je Celtic Park?
Celtic Park ligt op London Road in de wijk Parkhead, zo’n vier kilometer ten oosten van het centrum van Glasgow. Vanaf George Square loop je in ongeveer 45 minuten naar het stadion. Celtic Park is ook goed te bereiken met het openbaar vervoer.
Met de bus
Vanaf het stadscentrum van Glasgow rijden de buslijnen 2, 61, 64, 240 en 255 naar het Forge Shopping Centre (aan St. Michaels Lane). Het is dan nog 1,6 kilometer lopen naar Celtic Park. Kom je direct vanaf de luchthaven, dan neem je de 500 Airport Express-bus naar het stadscentrum (19 kilometer). Vanaf hier neem je een van de bussen naar Celtic Park.
Met de trein
Vanaf Glasgow Central Station neem je een lokale Argyle Line-trein naar station Dalmarnock (6 minuten). De treinen rijden minstens één keer per kwartier. Vanaf station Dalmarnock is het nog 800 meter lopen naar Celtic Park.
Ook vanaf treinstation Aryle Street, een tweede station in het centrum van Glasgow, kun je de trein naar Dalmarnock nemen en vervolgens naar Celtic Park wandelen.
Vanaf station Glasgow Queen Street vertrekken treinen naar station Bellgrove of station Carntyne. De rit duurt slechts vijf minuten, maar vanaf deze stations is het nog wel zo’n twintig minuten lopen naar Celtic Park.
Met de taxi
Het is ook mogelijk om vanuit het centrum van de stad met de taxi naar het stadion te reizen. Reken op een prijs van ongeveer £11.
Adresgegevens Celtic Park
The Celtic Football Club
Celtic Park
Glasgow, G40 3RE
Schotland
Plattegrond van het stadion
Celtic Park bestaat uit vier zijden, waarvan er drie volledig vernieuwd werden tijdens de grote renovatie in 1996 . Deze drie, de North Stand, Jock Stein Stand en Lisbon Lions Stand, vormen samen een doorlopende lus.
De zijdes van het stadion zijn:
- De Main Stand (8.000 plaatsen). De hoofdtribune aan de zuidkant is de enige Stand die bij de werkzaamheden in 1995-1998 niet herbouwd is. De uit 1929 stammende tribune kreeg bij een renovatie in 1971 wel een karakteristiek dak. Het leverde de tribune zijn bijnaam ‘De Walvisbek’ Wat mooi is dat hier zich ook de secties voor de minder-validen bevinden, die daarmee de beste plekken van het stadion krijgen toebedeeld. Aan deze zijde liggen ook de kleedkamers, spelerstunnel en dug-outs.
- De North Stand (27.000 plaatsen). De North Stand was de eerste tribune die tijdens de grote renovatie werd voltooid. In augustus 1995 werd de tribune geopend door Rod Stewart, gevolgd door een friendly game tegen Newcastle United. Het is de grootste tribune van Celtic Park en herbergt ruim drie keer zoveel fans als de tegenoverliggende hoofdtribune. Tussen de twee niveaus van de North Stand bevindt zich een rij met achttien Executive Boxes en een restaurant.
- De Jock Stein Stand (13.000). Deze tribune achter het doel aan de westkant van het stadion werd in 1998 officieel geopend met een duel tegen Liverpool.
- De Lisbon Lions Stand (13.000). Deze tribune achter het doel aan de oostkant dankt zijn naam aan het team dat in 1967 in Lissabon de Europacup 1 won. Sinds de zomer van 2016 zijn er in een hoek tussen de Lisbon Lions en North Stand een aantal zitplaatsen vervangen door 2.600 staanplaatsen. Na de ramp in Hillsborough was Celtic FC de eerste club in Engeland die weer staanplaatsen in zijn stadion opnam. In deze zogenaamde North Curve vind je de meest fanatieke fans, beter bekend als de Green Brigade. Bij internationale wedstrijden kunnen er stoelen worden ontgrendeld zodat deze weer als zitplaats kunnen dienen. In de benedenhoek van de Lisbon Lion Stand is het vak voor de uitfans.
Stadiontour en museum
Op Celtic Park worden dagelijks meerdere rondleidingen gegeven, al dan niet in combinatie met een hapje en een drankje. Het is absoluut aan te raden om van tevoren te reserveren.
Bij aankomst meld je je bij de receptie van Celtic Park, waarna je bij het Tours Café nog wat kun eten en drinken en een film kunt bekijken over de historie van de club. Vanaf deze plek start
ook de rondleiding.
Tijdens de begeleide stadiontour leer je in zestig minuten alles over de kleurrijke geschiedenis van de club. Zo kun je bijvoorbeeld de gewonnen Europacup uit 1967 bekijken. Vervolgens bezoek je de bestuurskamer, kleedkamer, spelerstunnel, het veld en de dug-out van Celtic Park. De stadiontours worden van maandag tot en met vrijdag om 11.00 en 13.30 uur gegeven. In het weekend zijn er tours om 11.00, 11.30, 12.30, 13.00, 14.00 en 14.30 uur (behalve op wedstrijddagen). De prijs is £13,50 voor volwassenen en £8 voor kinderen onder de twaalf jaar.
Ook is het mogelijk de rondleiding te combineren met een bezoek aan het restaurant. Je kunt kiezen uit:
- De Breakfast Stadium Tour: Voor het begin van de rondleiding nuttig je een ontbijt in het café in het stadion.
- Tour&Café combo: Geniet van een broodje en drankje in het Tours Café voor je aan de rondleiding begint.
In het weekend kun je een stadiontour ook combineren met een 3-gangenmenu, met uitzicht op het veld. Volwassenen betalen £32,00, kinderen onder de twaalf jaar £13. Dit Tour&Dine arrangement, dat uitmuntende recensies heeft, is te boeken op de website van de club via [email protected].
Tenslotte is er ook geregeld een Tour&Tennents Brouwerij Tour, waarbij je naast de rondleiding in Celtic Park ook een tour volgt bij de Tennents Brouwerij. Meer informatie hierover vind je op de website van de club.
Hapjes en drankjes in de buurt van het stadion
Celtic Park ligt in een vrij kaal gebied, bestaande uit enkele oude industriële gebouwen en woningen. Er zijn een paar pubs; de meeste bevinden zich rond Gallowgate ten noorden van het stadion. Het centrum van Glasgow is een betere optie om wat te eten en drinken. We zetten hier enkele echte Celtic-cafés voor je op een rij. Voor een overzicht van meerdere Celtic-cafés kun je ook terecht op www.celticbars.com.
Kerrydale Bar
In het stadion zelf heb je met een seizoenkaart of geldig wedstrijdticket toegang tot deze enorme bar. De sfeer is er uitstekend en het eten van prima kwaliteit. Op grote schermen is er live-voetbal te zien, en voor en na de wedstrijd is er livemuziek. Ook zijn er soms bijzondere evenementen rond de wedstrijd, zoals fotomomenten en Q&A met voormalige spelers en trainers.
The Hoops Bar
Op 283 Gallowgate zit dit Celtic-supporterscafé, dat van vrijdag tot en met zondag geopend is tot 23.00 uur. Op diverse schermen worden er voetbalwedstrijden vertoond, en zowel voor als na de wedstrijd kun je genieten van livemuziek. Tijdens de Corona-maatregelen leek het sportcafé het hoofd niet boven water te houden, maar is het overeind gebleven dankzij donaties van trouwe Celtic-fans. Om er te komen neem je vanaf het stadion bus 2 of 240 op St. Michaels Lane en stapt na acht minuten uit op Bain Street. Het is dan nog één minuut lopen naar The Hoops.
Ubiquitous Chip
Je kunt Schotland niet hebben bezocht zonder het nationale gerecht te proeven, namelijk haggis. Deze lekkernij bestaat uit een schapenmaag gevuld met gemalen schapenlever, -tong, -hart en – vet en met havermout, uien en bouillon. De beste locatie voor echte haggis is Ubiquitous Chip, bestaande uit een brasserie, restaurant en bar. Vegetariërs kunnen hier ook terecht voor een vegetarische versie van de nationale schotel, en anders kun je altijd nog de wortelchips proberen. Het restaurant beschikt over een prettig buitenterras. In het centrum van Glasgow neem je de metro op Buchanan Street en reis je in zeven minuten naar station Hillhead. Het is dan nog één minuut lopen naar 12 Ashton Lane, waarna je vol overgave kunt genieten van je eerste haggis.
The Oak Bar
Op Springfield Road, tegenover Celtic Park, zitten meerdere cafés die voor en na de wedstrijd enorm druk zijn, maar waar de sfeer geweldig is. Ook is er bijna altijd livemuziek. Eén van deze cafés is The Oak Bar, op 770 Springfield Road, met uitzicht op het stadion. Heb je zin in een kroegentocht; in deze wijk liggen meerdere echte Celtic-pubs.
Informatie over Celtic FC
The Celtic Football Club werd opgericht op 6 november 1887 (en niet in 1888, zoals op het logo staat vermeld) door de katholieke Maristenpriester Walfrid, met als doel geld in te zamelen om de wanhopige levensomstandigheden van de Ierse immigranten in de wijk Parkhead. Dit idee nam hij over van Hibernian, dat enkele jaren eerder in Edinburgh was opgericht met hetzelfde doel. Walfrid kwam zelf met de naam Celtic, om daarmee de Ierse en Schotse roots van de club uit te dragen. Het zou nog zes maanden duren voor de eerste wedstrijd werd gespeeld. Op 28 mei 1888 werd Rangers in het eerste Celtic Park voor 5.000 bezoekers met 5-2 verslagen.
De club groeide al snel uit tot een topclub. In 1892 werd met de Schotse beker de eerste prijs behaald, in 1893 volgde de eerste landstitel. Toen de Eerste Wereldoorlog uitbrak stond de teller al op elf landstitels en negen nationale bekers. Ook daarna bleef Celtic, samen met aartsrivaal Rangers, het Schotse voetbal domineren. Grote Europese successen bleven echter uit.
1967 is het jaar dat met gouden letters in de annalen staat bijgeschreven. Celtic won dat jaar elke competitie waar het aan deelnam: de landstitel, de beker, de League Cup en de Gasgow Cup. Het absolute hoogtepunt volgde op 25 mei van dat jaar, toen in Lissabon de Europacup 1 werd gewonnen ten koste van Internazionale. Daarmee is Celtic de enige Schotse club die deze beker wist te winnen. In 1970 haalde Celtic opnieuw de finale, maar daarin bleek Feyenoord na verlenging te sterk.
Inmiddels heeft Celtic 51 landstitels op zijn naam staan, evenals 40 Schotse bekers en 19 League-Cups. Daarmee ligt het nog altijd vier nationale prijzen achter op Rangers.
Bij de fans staat de club bekend als ‘The Celtic Football Club‘. In Europa wordt de club vaak Celtic Glasgow genoemd, maar in de echte naam komt de plaats niet voor.
De grote rivaal van Celtic is natuurlijk Glasgow Rangers. Het onderlinge duel, The Old Firm, dat minstens vier maal per seizoen op het programma staat, wordt gezien als ’s werelds grootste voetbalderby. De twee clubs overheersen het Schotse voetbal dan ook volledig. Sinds de oprichting van de Schotse competitie is de titel 106 keer naar Celtic of Rangers gegaan. Slechts negentien maal ging de titel naar een andere Schotse club (Aberdeen was in 1985 de laatste).
Er is natuurlijk niet alleen een sportieve rivaliteit. Celtic heeft een band met het rooms-katholicisme en zijn Ierse achtergrond, terwijl Rangers gesteund wordt door protestanten. Celtic is overigens een non-sectarian club, wat inhoudt dat zowel katholieken als protestanten welkom zijn. Van 2012 tot 2016, toen de Rangers werden teruggezet na een faillissement, stond er geen Old Firm op het programma. De competitie groeide uit tot een farce, waarbij Celtic zonder enige tegenstand de titel binnenhaalde. Na negen kampioenschappen op rij was in 2021 Rangers weer de sterkste van het land, en woedt de rivaliteit weer als vanouds.
Het logo van Celtic
Het allereerste logo van Celtic FC was een Keltisch kruis. Het huidige klavertje vier dook voor het eerst op in 1908, toen spelers van het team een badge met een klavertje vier kregen, als aandenken aan het seizoen 1907-1908, waarin het team vier prijzen wist te winnen. Er gaat een verhaal rond dat als het team destijds drie prijzen had gewonnen, het clubembleem een klavertje drie zou zijn geworden. Het duurde overigens nog jaren voordat de club het klavertje vier als officieel logo aannam. Pas in de jaren zeventig verscheen het als logo op het shirt en werd het als het officiële clublogo gebruikt. Naast het klavertje vier staan de officiële naam en het oprichtingsjaar vermeld (hoewel de club eigenlijk eind 1887 werd opgericht).
Het tenue van Celtic
Het eerste tenue van Celtic bestond uit een wit shirt met groene kraag, een zwarte broek en zwart-groen gestreepte sokken. In 1889 koos de club voor het kenmerkende groen wit gestreepte shirt, alleen liepen de strepen toen nog horizontaal en was de broek zwart. Dat veranderde in 1903, toen het typische Celtic-tenue werd ingevoerd: het verticaal groen-wit gestreepte shirt en witte broek. Tot de jaren dertig bleven de sokken nog zwart, waarna de club overstapte op groene sokken. Vanaf 1965 werd tenslotte gekozen voor witte sokken.
Wat te doen in Glasgow?
Glasgow is na Londen en Birmingham de grootste stad van Groot-Brittannië en heeft bijna 600.000 inwoners. De stad is zeer populair als stedentrip. Zo is het na Londen de beste winkelbestemming van de eilanden, met Buchanan Street als beroemde winkelstraat. Ook is Glasgow de afgelopen jaren bekroond als ‘Cultuurstad’, ‘Architectuur- en Designstad’ en ‘Sportstad’. Qua bezienswaardigheden biedt de stad teveel om op te noemen, maar we doen toch een poging.
Scottish Football Museum en Hamden Park tour
Wat je zeker niet mag missen tijdens je voetbaltrip is het indrukwekkende voetbalmuseum. Je maakt een reis door de Schotse voetbalgeschiedenis vanaf 1867. Deze wordt tot leven gewekt met meer dan 40.000 shirts, trofeeën, schoenen, foto’s, wedstrijdprogramma’s en andere unieke relikwieën. Het museum is geopend op dinsdag tot en met donderdag van 10.00 tot 17.00 uur. De toegang bedraagt £8 en jongeren onder de 16 jaar betalen £2.
Nog mooier is dat het museum gevestigd is in Hamden Park, het nationale stadion uit 1903 waar het Schotse team nog steeds zijn interlands speelt. Onder leiding van een gids is het mogelijk alle ruimtes in het stadion te bezoeken, inclusief de spelerstunnel en het veld. De tours worden dagelijks gegeven om 11.00, 12,30, 14.00 en 15.00 uur, dus ook als het museum gesloten is. Een combinatieticket voor museum en rondleiding kost £13 voor volwassenen en tot zestien jaar betaal je £5.
George Square
George Square vormt het hart van Glasgow. Het plein wordt omzoomd door diverse monumentale panden, waaronder het stadhuis van de stad (Glasgow City Chambers). Hier worden op doordeweekse dagen rondleidingen gegeven (om 10.30 en 14.30), waarbij gratis kaarten kunnen worden verkregen bij de receptie van het stadhuis. Iets wat zeker aan te raden is, want ook binnen ziet het gebouw er bijzonder indrukwekkend uit. Verder kun je de fraaie standbeelden op het plein bekijken, of je met een beker koffie op een van de bankjes onderdompelen in de sfeer van de stad. George Square is tevens de opstapplek voor de hop on bussen die langs de bezienswaardigheden van de stad rijden. Vergeet niet om langs de VVV te gaan voor een plattegrond van de stad, alsmede de nodige toeristische informatie.
Kelsingrove Art Gallery en Museum
De Kelsingrove Art Gallery is, na een drie jaar durende renovatie, uitgegroeid tot de best bezochte attractie van het land. Je kijkt hier je ogen uit bij de 22 verschillende tentoonstellingen. Vergaap je aan schilderijen (Dali, Van Gogh, Monet, Rembrandt), opgezette dieren, voorwerpen uit het oude Egypte of een authentieke Spitfire. Kortom, voor iedereen is hier wat van zijn gading te vinden. Het museum is dagelijks geopend van 10.00 tot 17.00 (in het weekend vanaf 11.00) en de toegang is gratis! Vanaf het centrum van de stad ben je met de bus of metro binnen twintig minuten bij dit museum naast Kelsingrove Park.
Loch Lomond
We zeiden het al, in Glasgow is meer dan genoeg te zien en doen. Het is echter ook mogelijk op twintig kilometer afstand van de stad het ruige natuurschoon van Schotland te ondergaan. Wat dacht je van een bezoek aan Loch Lomond, het grootste meer van Groot-Brittannië? Je kunt er een boottocht maken over het meer, langs de vele kleine eilandjes. Of loop een van de trails; prachtige wandeltochten door de Schotse natuur. Daarnaast vind je er een vogelpark, Sea Life vestiging en genoeg eettentjes om de inwendige mens te versterken.
Met het openbaar vervoer ben je er in anderhalf uur! Neem op station Glasgow Queen Street de trein naar Balloch en stap na 50 minuten uit bij de eindhalte. Vervolgens neem je bus 305 naar Luss, die prima aansluit op de trein. Na een kwartier stap je uit bij het Visitor Centre. Het is natuurlijk ook mogelijk vanaf Glasgow een georganiseerde tour te boeken.
Waar kan ik een voetbalreis naar Celtic FC boeken?
Hoeveel kosten Celtic-tickets?
- De tegenstander. Wedstrijden in de Old Firm en Champions League zijn ook doorgaans duurder dan de gemiddelde competitiewedstrijd.
- De gekozen ticketcategorie. Sommige ticketcategorieën zijn veel duurder dan andere.
- De reisduur. Hoe langer je blijft, hoe duurder de reis wordt.
Het hotel en de vlucht die je hebt gekozen. Zoals bij alle reizen zijn sommige hotels en vluchten duurder dan andere. Je kunt je reis via ons platform volledig op je eigen wensen afstemmen. Je hebt dus zelf in de hand hoeveel je wilt uitgeven.