Voetbalreis Manchester United – Arsenal FC
Wat is er mooier dan in een uitverkocht Old Trafford getuige te zijn van de klassieker tussen Manchester United en Arsenal FC? Samen met Liverpool FC behoren de Red Devils en de Gunners tot de meest succesvolle clubs van Engeland. Vanaf het begin van de jaren negentig waren Manchester United en Arsenal FC grote rivalen in de strijd om de titel. Onderlinge duels waren ware spektakelstukken. Niet alleen de spelers vlogen elkaar geregeld in de haren. Ook beide coaches Alex Ferguson en Arsène Wenger lagen voortdurend met elkaar in de clinch. Hoewel beide clubs de Premier League niet meer overheersen, zijn het nog steeds grote concurrenten in de jacht op een Champions League-ticket. Op een uitverkocht Old Trafford ben je verzekerd van een geweldige sfeer en een intense strijd om de punten.
Op deze pagina vind je alle informatie om alles uit je voetbalreis naar het duel Manchester United – Arsenal FC te halen. Zo kom je hier alles te weten over:
- De geschiedenis van Manchester United – Arsenal FC
- De meest memorabele ontmoetingen
- Interessante feitjes over Manchester United – Arsenal FC
- De prijzenkast van Manchester United en Arsenal FC
- Old Trafford tijdens Manchester United – Arsenal FC
- Het logo van Manchester United
Geschiedenis van de Manchester United – Arsenal FC
Sinds 1919 spelen Manchester United en Arsenal FC al tegen elkaar. Toch bestaat de onderlinge rivaliteit pas sinds de jaren negentig. Volgens velen ontstond de onderlinge wrevel in oktober 1990. Een onderling duel op Old Trafford liep enorm uit de hand, met als gevolg een vechtpartij waar iedereen op het veld aan meedeed, behalve Arsenal-doelman David Seaman. Beide clubs kregen als straf een puntenaftrek.
De rivaliteit nam enorm toe met de komst van Arsène Wenger naar de Gunners. Onder zijn leiding groeit Arsenal FC uit tot een titelkandidaat, en wordt de grootste concurrent van The Mancunians. Manchester United, onder leiding van Sir Alex Ferguson, was veruit de sterkste club van Engeland. Van 1993 tot en met 2004 wonnen beide clubs elf van de twaalf landstitels (enkel Blackburn Rovers wist in 1995 verrassend een titel weg te kapen). Onderlinge duels waren zeer beladen, en liepen geregeld uit de hand. Van 1997 tot 2005 vielen er in de onderlinge duels zeven rode kaarten. Beide coaches lieten het niet na elkaar in de media te beschimpen.
Deze eeuw zag de Premier League de opkomst van Chelsea FC en Manchester City, en de terugkeer aan de top van Liverpool FC. De twee grootheden Manchester United en Arsenal FC moesten voorlopig een stapje terug doen. Er wordt de laatste jaren fors geïnvesteerd om mee te doen in de titelrace. De Gunners en Red Devils zijn felle concurrenten in de race om een ticket voor de Champions League. Daarmee is het duel tussen beide teams nog steeds een klassieker waar heel Engeland naar uitkijkt.
Manchester United – Arsenal: De meest memorabele ontmoetingen
Het duel tussen Manchester United en Arsenal FC kent een lange geschiedenis van opstootjes, controversiële strafschoppen, kibbelende trainers en goals in de laatste seconden. Spektakel gegarandeerd tijdens je voetbalreis! Het was moeilijk om een keuze te maken, want saaie ontmoetingen tussen beide clubs bestaan niet. Toch hebben we een lijstje kunnen opstellen van de meest spraakmakende duels.
21 september 2003: Manchester United – Arsenal FC 0-0
Hoewel het duel in 0-0 eindigde, staat deze editie bekend als ‘The Battle of Old Trafford’. Het wordt dan ook betiteld als het meest enerverende duel tussen beide kemphanen. Wie het niet gelooft moet zeker de video bekijken. Manchester United was de sterkste club van het land, met vier landstitels in de laatste vijf jaar. Arsenal FC had echter sinds mei geen wedstrijd meer verloren en voerde ook de ranglijst aan. Het werd een snoeiharde wedstrijd, met acht gele kaarten en één rode.
In de laatste tien minuten liep het duel volledig uit de hand. United-spits Ruud van Nistelrooij sprong in de rug van Arsenal-aanvoerder Patrick Vieira, die daarna een trappende beweging maakte. Daarop kreeg de Fransman zijn tweede gele kaart. Het leidde tot een massale vechtpartij op het veld. In de laatste minuut kreeg United een strafschop. Van Nistelrooij miste, waarna Martin Keown hem voor zijn neus begon te jennen. Beide kemphanen moesten uit elkaar worden gehaald, waarna andere spelers weer met elkaar op de vuist gingen. Het duel eindigde in 0-0, waardoor Arsenal FC zijn ongeslagen record vasthield. De dagen na het duel werden er nog diverse spelers beboet en geschorst wegens hun aandeel in de diverse opstootjes.
24 oktober 2004: Manchester United – Arsenal FC 2 -0
Na 49 Premier League duels zonder nederlaag ging Arsenal FC op bezoek bij de aartsrivaal uit Manchester. Onder de United-fans deden hardnekkige geruchten de ronde dat de Gunners speciale shirts hadden laten maken met ’50’ erop. Deze zouden worden onthuld als men ook op Old Trafford ongeslagen zou blijven. Iets dat volgens de fans absoluut voorkomen moest worden. Bij de spelers heerste dezelfde stemming. ‘Vijftig wedstrijden ongeslagen? Echt niet. Niet bij ons’, melde Wayne Rooney in aanloop naar het duel.
Net als een jaar eerder stond het duel tussen de aartsrivalen bol van de harde overtredingen en opstootjes. Lang bleef het 0-0, totdat United een strafschop kreeg. Volgens de Arsenal FC-spelers volledig onterecht. Het was Ruud van Nistelrooij die de strafschop benutte: 1-0. Vlak voor tijd zette Rooney zelf de 2-0 op het bord. Na afloop liep het in de catacomben wederom uit de hand. De 17e jarige Cesc Fàbregas bekogelde Arsenal-coach Arsène Wenger met pizza, waardoor het duel ook wel bekend staat als ‘Pizzagate’.
28 Augustus 2011: Manchester United – Arsenal FC 8 – 2
De voortekenen voor Arsenal FC waren al niet erg gunstig. Er waren in de zomer geen grote namen naar Londen gekomen. Een week voor het duel op Old Trafford leden de Gunners ook nog eens een pijnlijke 2-0 nederlaag tegen Liverpool FC. Maar de verschrikkelijke 8-2 nederlaag had niemand zien aankomen. The Mancunians liepen volledig over hun tegenstander heen. Een hattrick van Wayne Rooney en twee goals van Ashley Young zorgden voor de grootste nederlaag van Arsenal FC sinds 84 jaar. Toen, in 1927, was West Ham United met 7-0 te sterk. Het was ook voor het eerst sinds 1896 dat Arsenal FC acht tegengoals te slikken kreeg. ‘Natuurlijk voel je je vernederd als je acht goals tegen krijgt. Het was een verschrikkelijke dag’, aldus Wenger na afloop.
Interessante feitjes over Manchester United – Arsenal FC
- Tot en met het seizoen 2021-2022 stonden Manchester United en Arsenal FC al 236 keer tegenover elkaar. Manchester United won 100 keer en Arsenal FC 86 maal.
- De grootste overwinning voor Manchester United was de 8-2 op 28 augustus 2011.
- Topscorer voor Manchester United in de onderlinge duels is Wayne Rooney. Hij scoorde twaalf goals in 30 duels tegen Arsenal FC.
- Ryan Giggs speelde de meeste onderlinge duels: liefst 50 maal trad hij namens United aan tegen Arsenal FC.
- Het record aantal toeschouwers is 83.260, op 17 januari 1948. Saillant genoeg werd dit duel gespeeld op Maine Road, het toenmalige stadion van Manchester City. Omdat Old Trafford in de oorlog zwaar beschadigd was, speelde United zijn wedstrijden in het stadion van de stadgsenoot.
De prijzenkast van Manchester United en Arsenal FC
Manchester United en Arsenal FC behoren samen met Liverpool FC tot de drie meest succesvolle clubs van Engeland. De prijzenkast van Manchester United is beter gevuld dan die van Arsenal FC. Zo wonnen de Mancunians 58 nationale trofeeën en de Gunners 45*. United veroverde 20 landstitels, waarvan er 13 op het conto komen van Sir Alex Ferguson. Arsenal FC veroverde 13 titels. Toch is het alweer enige tijd geleden dat de titel kon worden gevierd: voor United was dat in 2013, voor Arsenal in 2004. Ook won Manchester United meer Charity Shields (21 – 16) en League Cups (5 – 2). Wel won Arsenal FC vaker de FA Cup (14 – 12).
Voor Arsenal FC is het overigens wel minder lang geleden dat er een trofee werd toegevoegd aan de prijzenkast. In 2020 werden zowel de FA Cup als de Charity Shield gewonnen. Voor United was de League Cup uit 2017 de laatste nationale prijs.
Internationaal is Manchester United een stuk succesvoller. De club won drie keer de Champions League en één keer zowel de Europacup II als de Europa League (in 2017 tegen Ajax). Ook won de club de Europese Supercup en twee keer de Wereldbeker voor clubteams. Arsenal FC stelt daar slechts één Europese prijs tegenover: de Europacup II uit 1994.
* Prijzen zijn bijgewerkt t/m seizoen 2021-2022
Old Trafford tijdens Manchester United – Arsenal FC
Wanneer Arsenal FC langskomt op Old Trafford, kun je er zeker van zijn dat het grootste stadion van de Premier League tot de laatste plaats bezet is. Een wedstrijd in ‘The Theatre of Dreams’ is voor elke voetbalfan een geweldige ervaring. De enorme omvang van het stadion, met liefst 74.879 plaatsen, maakt nog steeds indruk. Van buiten ziet het stadion er al indrukwekkend uit, maar van binnen maakt het nog meer indruk. Het veld is volledig ingesloten door de enorm steile tribunes, die op slechts enkele meters van het veld staan. Dat zorgt voor een buitengewoon intimiderende sfeer.
Het valt aan te raden om al ruim van tevoren naar het stadion te gaan. De sfeer is dan al zeer indrukwekkend en drankjes gaan voor de helft van de prijs weg. Je kunt dan ook rustig de tijd nemen om de standbeelden van Matt Busby (bij de East Stand) en Alex Ferguson (voor de North Stand) te bekijken. Aan de overkant van de Sir Matt Busby Way staat het beroemde United Trinity Statue. Daarop zijn George Best, Denis Law en Bobby Charlton te zien tijdens het vieren van de Europacup-winst in 1968. Ook is er een plaquette ter nagedachtenis aan de vliegramp in München.
Er zijn plannen om de capaciteit te vergroten naar zo’n 90.000, waarmee het na Camp Nou het grootste stadion van Europa zal worden. De vraag naar tickets overtreft nog steeds ruimschoots het aanbod. United heeft meer dan 50.000 seizoenskaarthouders, plus 100.000 mensen op een wachtlijst. Voor de uitbreiding zal de Bobby Charlton Stand worden herbouwd. Dit is de kleinste tribune van het stadion. Aanvankelijk was dit niet mogelijk vanwege de spoorlijn die achter de tribune ligt. Door het toepassen van nieuwe bouwtechnieken zou dit nu geen problemen meer moeten opleveren. De tribune zal worden ontworpen door hetzelfde bedrijf dat het Tottenham Hotspur Stadium heeft ontworpen. Precieze data voor de uitbreiding zijn nog niet bekend gemaakt.
Praktische informatie
Je kunt vanuit het centrum van Manchester gebruik maken van de bus, trein of de tram om bij het stadion te komen. We zetten de opties voor je op een rij.
Het snelst reis je met de Metro Link Tram Service. Deze trams zijn sowieso de handigste manier om door Manchester te reizen. Het dichtstbijzijnde metrostation is Station Old Trafford. Je komt hier door vanaf het centrum (Piccadilly Station) de Altrincham-lijn te nemen. Binnen tien minuten ben je bij de halte, en is het nog een paar minuten lopen naar het stadion. Je kunt ook de Trafford Park-lijn nemen en uitstappen bij de haltes Imperial War Museum en Wharfside. Ook vanaf deze haltes is het maar een paar minuten lopen naar Old Trafford. Verdwalen is onmogelijk, want vanaf het centrum kun je al gewoon de menigte volgen die op weg is naar de wedstrijd.
Reis je liever met de bus, dan stap je op bij halte Piccadilly Gardens in het centrum van de stad. Vanaf hier kun je diverse bussen nemen die in de buurt van het stadion stoppen. Bus 250 stopt na een rit van 25 minuten bij de halte Matt Busby Way. Vanaf hier is het nog vijf minuten lopen. Bussen 255 en 256 stoppen na 20 minuten bij station Warwick Road. Vanaf hier is het ongeveer zes minuten lopen. Een derde optie is bus X50, die na 20 minuten stopt bij de halte Waterside. Vanaf hier is het ook een minuut of zes lopen.
Museum & Stadiontour Old Trafford
Op niet-wedstrijddagen is Old Trafford zeker een bezoek waard. Tijdens de Museum & Stadium Tour loop je via de spelerstunnel naar het veld en kun je plaatsnemen in de dug-out. Ook kun je de prijzenkast van de Red Devils bewonderen. Om zeker te zijn van een plek op de tour is het wel handig om al voor vertrek naar Manchester te reserveren. Je hebt de keuze uit de volgende opties:
De Museum & Stadium Tour is van zondag tot en met donderdag beschikbaar van 09.30 tot 16.00, en op vrijdag en zaterdag van 09.30 tot 17.00 uur. Als er op Old Trafford een thuiswedstrijd wordt gespeeld worden er geen tours gegeven en is het museum gesloten. De tour volgt een vaste route langs de spelerstunnel, het. Voor een hapje en drankje kun je terecht in het Red Café. De prijs bedraagt £30 voor volwassenen en £15 voor jongeren onder de 16.
Ook is het mogelijk om een Legends Tour te boeken, waarbij je wordt rondgeleid door een clubicoon van de Mancunians. Naast de tour door het stadion volgt er ook nog een Q&A met de speler, waarbij je zelf je vraag kunt stellen. Daarna krijg je een gesigneerde foto en kun je met de speler op de foto. Voor deze tours moet je ruim van tevoren boeken, want ze zijn enorm populair. Informatie over data en spelers die meewerken aan de tour vind je op de website van de club.
Zelf naar Old Trafford voor Manchester United – Arsenal FC?
Het logo van Manchester United
Hoewel Manchester United al in 1878 werd opgericht, vinden we de afbeeldingen in het huidige logo pas terug sinds de jaren zeventig van de 20ste eeuw. De eerste jaren stond er een locomotief in het logo, omdat de club was opgericht door werknemers van de spoorwegmaatschappij. Vanaf 1902 werd het logo van de stad Manchester overgenomen. Van dat oude stadslogo vinden we tegenwoordig alleen nog het schip terug. De rest is in de jaren zeventig ingeruild voor een duivel, vanwege de bijnaam Red Devils.
Deze bijnaam dankte het team aan Sir Matt Busby. Deze legendarische coach kwam in 1945 bij de club, gaf de kans aan jonge spelers uit de eigen opleiding, en boekte grote successen. Het jonge team stond dan ook bekend als ‘De Busby Babes’. In 1958, toen het team een Europees duel had gespeeld, stortte het vliegtuig waarmee men reisde neer. 23 mensen kwamen om, waaronder acht eerste elftal-spelers. Busby zelf raakte gewond. De naam ‘Busby Babes’ kreeg door het drama een treurige bijklank. Busby ging op zoek naar een andere bijnaam, en werd geïnspireerd door het rugbyteam van Salford City, ‘de rode duivels.’ Busby besloot de bijnaam over te nemen. In de jaren zeventig veranderde de club het logo om officieel het Rode duivel-logo in te voeren.