Voetbalreis Manchester United – Liverpool FC
Het duel tussen Manchester United en Liverpool FC, de North West Derby, staat bekend als de grootste wedstrijd in Engeland. Het is een van de grootste en hevigste rivaliteiten in het wereldvoetbal. Zo zal een Liverpool-fan liever Everton FC kampioen zien worden dan Manchester United, en zal een United-fan Manchester City steunen als het Liverpool FC de titel kan ontfutselen.
Op deze pagina vind je alle informatie om je optimaal voor te bereiden op je voetbalreis naar de North West Derby. Zo vind je hier alles over:
- De historie van de North West Derby
- De meest gedenkwaardige derby’s
- Weetjes over Manchester United – Liverpool FC
- Spelers die voor beide clubs uitkwamen
- Old Trafford tijdens de North West Derby
- Waar feesten, eten en drinken de Manchester United-fans?
De historie van de North West Derby
De rivaliteit tussen beide clubs dateert al vanaf de oprichting. Manchester en Liverpool liggen nog geen zestig kilometer uit elkaar en hebben een lange economische rivaliteit. Sportief is er natuurlijk ook een grote rivaliteit. Die heeft de laatste vijftig jaar vooral een uitweg gevonden in de strijd tussen Manchester United en Liverpool FC. Beiden zijn met afstand de meest succesvolle clubs van het land. Samen wonnen ze 39 landstitels, 14 FA Cups en negen Champions League-bokalen. Zulk succes is niet altijd vanzelfsprekende geweest. Manchester United won vóór 1911 twee landstitels, daarna bijna veertig jaar helemaal niets. Ook de prijzenkast van Liverpool werd voorafgaand aan de jaren zestig maar mondjesmaat gevuld.
Vanaf de jaren zestig groeiden de clubs echter uit tot de dominerende clubs van Engeland. In de jaren zeventig en tachtig was Liverpool FC een van de sterkste ploegen van Europa; zo won het in de periode van 1972 tot 1990 liefst 11 landstitels en vier Europacups. Daarna kwam het tijdperk van Alex Ferguson, die bij zijn komst naar Manchester meldde dat het zijn grootste uitdaging was om Liverpool ‘van hun verdomde toppositie te krijgen’. En dat deed hij. De jaren negentig leverden zes landstitels op. Door in 2013 de 20e landstitel binnen te halen passeerde Manchester United Liverpool FC op de eeuwige ranglijst. Vooral dit gegeven maakte van Ferguson een heilige in de stad.
De laatste jaren is het weer Liverpool FC dat de grote successen bereikt. Onder leiding van Jurgen Klopp won het in 2019 de Champions League en in 2020 de landstitel. Daarmee dreigt de club Manchester United weer te passeren qua aantal prijzen. United kende na het vertrek van Ferguson moeilijke tijden, waar coaches als Van Gaal en Mourinho geen verandering in konden brengen. Met smart wachten de fans in Manchester op nieuwe successen, die moeten komen van Erik Ten Hag. En mocht dat niet meteen lukken, dan moet in elk geval de North West Derby worden gewonnen.
Manchester United – Liverpool FC: de meest gedenkwaardige derby’s
5 april 2003: Manchester United – Liverpool FC 4 – 0
In de laatste weken van het seizoen 2002-2003 waren Manchester United en Arsenal FC in een fel gevecht verwikkeld om de landstitel. Om in de race te blijven moest absoluut worden afgerekend met aartsrivaal Liverpool FC. Ondanks de afwezigheid van Michael Owen waren The Reds vastbesloten de buren uit Manchester een loer te draaien. Dat voornemen kon al na vier minuten de prullenbak in. Toen werd Ruud van Nistelrooy in het strafschopgebied onderuit getrokken door Liverpool-captain Sami Hyypia. De voormalig Willem II-verdediger kreeg rood en Van The Man benutte zelf het buitenkansje: 1-0.
Na rust buitten de Mancunians de man-meersituatie volledig uit, vooral dankzij de splijtende passes van Paul Scholes. Het was wederom Van Nistelrooy, die na een wat makkelijk gegeven penalty voor 2-0 zorgde. Giggs en Solskjaer bouwden de overwinning uit tot liefst 4-0. Hiermee behaalde United de grootste overwinning op de rivaal sinds 1953, toen met 5-1 werd gewonnen. Het was ook voor het eerst sinds zes jaar dat beide competitiewedstrijden tegen Liverpool FC werden gewonnen. Aan het eind van het seizoen wisten de Mancunians de landstitel binnen te slepen en werd Van Nistelrooy met 25 doelpunten topscorer van de Premier League.
14 maart 2009: Manchester United – Liverpool 1 – 4
Het seizoen 2008-2009 gaat de boeken in als het enige jaar waarin de twee rivalen op nummer 1 en 2 eindigden. Hoewel Manchester United er aan het eind met de titel vandoor ging, wist Liverpool de Mancunians twee keer te verslaan. Op Old Trafford boekte het zelfs de grootste winst in de historie van de North Western Derby tot dan toe. Cristiano Ronaldo, die samen met Rooney en Tévez de droomvoorhoede van United vormde, zorgde al snel voor de 1-0. Liverpool FC wist het duel echter al voor rust naar zijn hand te zetten met goals van Fernando Torres en Steven Gerrard. De captain van Liverpool spurtte na zijn goal naar de tv-camera, en kuste deze. Dit beeld groeide uit tot een legendarisch moment, en wordt altijd weer herhaald wanneer beide rivalen elkaar treffen. Na rust ontwikkelde het duel zich als een pure nachtmerrie voor de thuisclub. Verdediger Vidíc kreeg rood, Fabio Aurélio schoot een vrije trap langs Van der Sar en Dossena lobde ook nog de 1-4 op het bord.
19 september 2010 Manchester United – Liverpool FC 3 – 2
In 2010 was Manchester United nog steeds dé topclub van Engeland, al kwam er nu felle concurrentie van Chelsea FC en stadgenoot Manchester City. Als opvolger van Van Nistelrooy was Dimitar Berbatov voor liefst 30 miljoen pond losgeweekt bij Tottenham Hotspur. De Bulgaar wist echter nooit te overtuigen, behalve op deze wonderlijke middag. Nadat hij de thuisclub met een kopbal op 1-0 had gezet, stal Berbatov vlak na rust de show met een absolute wereldgoal. Nadat hij een voorzet met zijn knie controleerde, werkte hij de bal met een prachtige omhaal via de lat achter doelman Pepe Reina. De 2-0 zorgde zelfs voor een brede lach bij de altijd stoïcijnse Alex Ferguson.
De wedstrijd leek gespeeld, maar het was Mr. Liverpool, Steven Gerrard, die de mouwen opstroopte en zijn club weer langszij bracht met twee fraaie treffers. Daarmee leek Liverpool FC zijn rivaal twee dure punten te ontfutselen. Maar in de slotfase was het wederom Berbatov die met een kopbal zijn hattrick voltooide: 3-2. Alleen al om deze wedstrijd beweren fans van United dat Berbatov zijn dure prijskaartje uiteindelijk toch waard is geweest.
24 oktober 2021 Manchester United – Liverpool 0 – 5
Twaalf jaar na de 1-4 recordoverwinning verbeterde Liverpool FC zijn beste score op Old Trafford. En hoe: de Reds lieten geen spaan heel van een ontluisterend Manchester United. Bij rust verlieten veel fans het stadion met het schaamrood op de kaken. Keïta, Diogo Jota en twee keer Mohamed Salah hadden voor een 0-4 stand gezorgd. Vijf minuten na rust volgde een nieuwe uittocht op de tribunes nadat Mohamed Salah zijn derde goal aantekende. Dubbele cijfers bleven de Mancunians bespaard, want na de 0-5 vond Liverpool FC het allemaal wel best.
Exemplarisch voor de staat van Manchester United was de invalbeurt van de dwalende Paul Pogba. De aanvaller was in 20212 weggestuurd, maar werd vier jaar later voor liefst €105 miljoen teruggehaald van Juventus FC. In Manchester wist Pogba nooit te overtuigen. De spits viel na rust in, maar mocht in de 60e minuut wegens een forse overtreding alweer naar de kant met een rode kaart. De 0-5 was de grootste uitoverwinning van Liverpool FC op Old Trafford, en een evenaring van de 5-0 thuiswinst uit 1925.
Weetjes over Manchester United – Liverpool FC
- In de 89 wedstrijden die t/m seizoen 2021-22 op Old Trafford zijn gespeeld, won Manchester United er 43. Liverpool FC won 18 maal, en 28 keer eindigde het duel in een gelijkspel.
- In de laatste tien thuisduels (t/m 21-22) won Manchester United vier keer, verloor het er drie en speelde het drie keer gelijk. Toch is United al vier edities zonder thuiszege, en verloor het de laatste twee duels op Old Trafford.
- Als we alle wedstrijden bij elkaar optellen, is Manchester United licht in het voordeel. De Mancunians wonnen 81 wedstrijden, tegen 70 voor Liverpool. 58 keer werd het gelijk.
- Topscorer voor Manchester United in de North West Derby is Wayne Rooney, die zes maal scoorde. Daarna volgen Marcus Rashford met vijf en Ryan Giggs met vier goals.
- Michael Owen is de enige speler die zowel voor Liverpool FC als voor Manchester United wist te scoren in de North West Derby.
- Robin van Persie scoorde driemaal voor United tegen Liverpool FC, en is daarmee de Nederlander met de meeste goals.
- Ryan Giggs speelde liefst 38 maal de topper tegen Liverpool FC. Daarmee staat hij ruim voor op Paul Scholes (28) en David de Gea (22).
- Nemanja Vidíc is de speler met een wat minder positief record. De Serviër werd liefst vier keer van het veld gestuurd in de duels met Liverpool FC. Ook is hij, samen met Roy Keane, recordhouder qua aantal gele kaarten (8).
- David de Gea en Edwin van der Sar wisten beiden zes keer een ‘clean sheat’ te halen tegen Liverpool FC, en zijn daarmee recordhouder voor de Red Devils.
Spelers die voor beide clubs uitkwamen
De rivaliteit tussen Liverpool FC en Manchester United is zo intens, dat er sinds 1964 geen speler meer is geweest die een directe transfer tussen beide clubs heeft gemaakt. Ter vergelijking: sindsdien zijn er negen spelers getransfereerd tussen de aartsvijanden FC Barcelona en Real Madrid.
Phil Chisnall was de laatste die bijna zestig jaar geleden de overstap van Manchester United naar Liverpool FC maakte. Hierna zijn er wel enkele spelers geweest die voor beide clubs zijn uitgekomen, maar in de tussentijd bij andere clubs speelden. Daaronder enkele bekende namen, zoals Paul Ince, Peter Beardsley en Michael Owen. Hoewel de laatste al zes jaar weg was bij Liverpool FC, werd Owen’s overgang naar rivaal Manchester United fel bekritiseerd. De voormalige clubheld werd voor verrader uitgemaakt en er werd een petitie gestart om de afbeelding van Owen van de muur van ‘Legends’ op Anfield te verwijderen.
In 2007 deed Liverpool FC een poging om Gabriel Heinze over te nemen. United weigerde; Ferguson liet Heinze weten dat Manchester United historisch gezien geen spelers aan Liverpool FC verkoopt en vice versa. Heinze mocht wel naar een buitenlandse club, maar absoluut niet naar de rivaal. Toen Heinze toch probeerde de overgang te forceren, werd hij door de fans als ultieme verrader gezien. Uiteindelijk vertrok de Argentijn naar Real Madrid.
Old Trafford tijdens de North West Derby
Old Trafford, ook bekend als ‘The Theatre of Dreams’, is na Wembley het grootste stadion van Engeland. Van buitenaf maakt dit voetbalheiligdom al een enorme indruk. Het stadion is dan ook al sinds 1910 de thuishaven van Manchester United. Het dankt zijn naam aan het dorpje Old Trafford, dat in 1974 werd opgeslokt door de stad Manchester. De capaciteit van het stadion was aanvankelijk 80.000, maar daalde na enkele renovaties tot 60.000. Toen in 1990 alle staanplaatsen in Engelse stadions moesten verdwijnen, was er nog maar plaats voor 44.000 bezoekers. Door het dichtbouwen van de hoeken en het toevoegen van een extra ring op de Alex Ferguson Stand zijn er inmiddels 76.543 plaatsen.
De afgelopen jaren zijn er plannen neergelegd om het stadion in de toekomst uit te bouwen naar 88.000, of zelfs 95.000 plaatsen, waarmee Old Trafford groter zou worden dan Wembley.
Op een muur buiten de zuidoostelijke hoek van het stadion vind je een gedenkteken voor de spelers en officials die het leven lieten bij de vreselijke vliegtuigramp in 1958. Achter de East Stand staat het United Trinity Statue, waarop George Best, Bobby Charlton en Denis Law de eerste Europacup-winst in 1968 vieren.
Praktische informatie
Manchester beschikt over een gloednieuw tramnetwerk in de stad, Metrolink genaamd. Dit is ook de beste manier om naar Old Trafford te reizen. De lijnen rijden van 06.00 tot 22.00 uur en je hoeft nooit langer dan enkele minuten te wachten. Vanuit het centrum (Piccadilly Station) rijdt de Altrincham-lijn in tien minuten naar station Old Trafford. Let wel, hiermee wordt het cricketveld Old Trafford bedoeld. Vanaf hier is het nog een paar minuten lopen naar het stadion, dat je al ziet liggen vanaf de tramhalte. Er zijn nog een aantal Metrolink haltes die vlak bij het stadion liggen: Wharfside, Imperial War Museum, Trafford Bar en Exchange Quay.
De trein was ook altijd een goede optie, omdat je op wedstrijddagen van Piccadilly Station naar station Manchester United kon reizen, en vlak achter het stadion uitstapte. Maar wegens veiligheidsredenen is dit station sinds 2018 gesloten. Als je liever met de taxi reist, ben je vanaf het centrum ongeveer een kwartier onderweg en £10 kwijt.
Museum & Stadiontour Old Trafford
Van 09.30 tot 16.00 uur is het mogelijk om dagelijks een Museum & Stadiontour te boeken (behalve op wedstrijddagen). Tijdens je tour bekijk je onder leiding van een goed geïnformeerde gids de kleedkamer, persruimte, spelerstunnel, het veld en de dug-outs. Ook heb je een geweldig uitzicht over het stadion vanaf het Ability Platform. In het museum wordt de volledige clubgeschiedenis uit de doeken gedaan en kun je alle gewonnen prijzen bewonderen. De prijs voor de hele tour is €25 voor volwassenen en €18 voor kinderen. Dit geldt voor online reserveringen; aan de kassa is de prijs hoger. Het is absoluut aan te raden om van tevoren te reserveren.
Geregeld worden er ook Legend Tours gehouden, waarbij je wordt rondgeleid door een clublegende, die je de mooiste anekdotes en verhalen uit de kleedkamer vertelt. Denk aan oud-spelers als Andy Ritchie, Alex Stepney en Lee Martin. De prijs hiervoor is wel een stuk hoger: €140 voor volwassenen en €90 voor kinderen.
Het National Football Museum
Vergeet ook zeker niet om tijdens je verblijf in Manchester het nationale voetbalmuseum te bezoeken. Dit heiligdom heeft vier verdiepingen en is het grootse voetbalmuseum ter wereld. Het bevindt zich in het Urbis-gebouw in het centrum van de stad. Je vindt hier echt teveel om op te noemen. De originele bal van de WK-finale uit 1966, het eerste paar voetbalschoenen van George Best of het shirt van Pelé uit de WK-finale van 1958; het is hier allemaal te vinden. Er worden rondleidingen gegeven (inbegrepen bij de toegangsprijs) waarbij je alle highlights te zien krijgt.
Zelf getuige zijn van Manchester United – Liverpool FC?
Waar feesten, eten en drinken de Manchester United-fans?
Hoewel de meeste cafés en restaurants zich in het centrum van Manchester bevinden, biedt de omgeving van Old Trafford genoeg gelegenheden om de inwendige mens te versterken. Om zoveel mogelijk mee te krijgen van de typisch Engelse wedstrijdsfeer is het zelfs aan te bevelen om een bezoek te brengen aan de echte United-pubs in de omgeving van het stadion. Hier wordt op wedstrijddagen van de vroege ochtend tot na middernacht gefeest, gezongen en gedronken. Reken er wel op dat je bij de meeste United-pubs een wedstrijdticket moet laten zien. Op die manier kunnen uitfans naar een andere pub worden verwezen, en blijft de sfeer gemoedelijk. Ook wordt vaak een entree van £1 of £2 geheven, en kun je doorgaans alleen met contant geld betalen.
Café The Trafford ligt precies op de route van de tramhalte naar het stadion, en is daarom de meest geliefde stopplek voor de United-fans. Sterker nog, als je het DNA van Manchester United wilt voelen, moét je hier volgens de kenners zijn geweest. Zowel voor als na de wedstrijd lopen vele fans linea recta The Trafford in om het duel te bespreken en vooral veel te zingen en drinken. Ja, het kan enorm druk worden, maar word het je teveel dan kun je ook in de tuin terecht. The Trafford is volledig behangen met vlaggen, spandoeken en posters. Heb je alles bekeken, dan vind je tegenover de kroeg, aan de overkant van de weg, een soortgelijke populaire United-Pub, The Bishop Blaize.
Dichtbij het cricketstadion en de Trafford Bar tramhalte, op ongeveer een kilometer afstand van het stadion bevindt zich de populaire Tollgate Pub. De pub is vrij groot en ruim voorzien van United-memorabilia. Buiten staan portiers die er voor zorgen dat er geen uitfans binnenkomen, dus de sfeer is altijd optimaal. Ook hier worden luidkeels alle clubliederen gezongen en voetbal gekeken op een enorm scherm.
Op een steenworp afstand (nog geen 30 meter) van Old Trafford kun je bij Café Football terecht voor een wat verfijndere lunch dan de standaard voetbalhap. Het café hoort bij het Hotel Football, en het is er allemaal wat rustiger en verzorgder dan in het standaard sportcafé. Je kunt hier je tanden zetten in The Home Team Burger (kaas, bacon, sla en saus), de Mara Doner Pizza (lamsvlees, mozzarella, rucula, ui en tomaat) of de Giggsy (worst, puree en uienjus). Voor elke schotel ben je zo’n £13 kwijt. Vanachter je tafeltje heb je een geweldig uitzicht op Old Trafford, en je kunt voetbal kijken op een van de schermen. In de kelder komen veel fans samen om vlak voor de aftrap nog wat te drinken.
Huldigingslocatie
Wanneer The Red Devils een landstitel, FA Cup of Europese prijs hebben gewonnen, wordt deze altijd uitbundig gevierd met een Winners Parade. Bij voorkeur klimt de hele selectie aan boord van een rode dubbeldekker met open dak, en legt men een vijf kilometer lange route af van Old Trafford naar Albert Square. Normaal een tochtje van nog geen kwartier, maar vanwege de enorme mensenmassa (vaak enkele honderdduizenden fans) is de bus bijna een uur onderweg. Op Albert Square wordt een podium opgebouwd waar de trofee aan de fans wordt getoond. Mocht je het geluk hebben op dat moment in de stad te zijn, dan mag je zo’n unieke parade niet missen.