Beste stadions om staand een wedstrijd te bekijken

In het verleden verzamelden de vele teamsupporters in de competities over heel Europa zich in een klein gebied en gingen allemaal bij elkaar staan zonder veiligheidsmaatregelen. Dit zorgde vaak voor een geweldige sfeer en betekende dat stadions een grotere capaciteit aankonden. Helaas bracht dit wel meer risico’s met zich mee als dit niet goed werd georganiseerd, zoals bij de Hillsborough-ramp in 1989, een tragisch incident waarbij 96 Liverpool-supporters in de verdrukking omkwamen en nog eens 400 naar het ziekenhuis werden gebracht. Deze ramp gebeurde toen de politieagent, die verantwoordelijk was voor de veiligheid van het publiek, op de dag van de halve finale van de FA Cup opdracht gaf om een groot hek te openen om 2.000 supporters los te laten die op het terrein van Hillsborough stonden te wachten. De supporters zaten kort voor het begin van de wedstrijd vast in een menigte buiten de draaihekken van Leppings Lane. In 2016 bepaalde een jury dat de supporters hierbij onschuldig waren, en dat de nalatigheid van de politie en ambulancediensten bijdroegen aan de dood van de slachtoffers. Na deze tragedie in 1989 werd het verboden om te staan in de hoogste twee divisies van Engeland, en in de rest van Europa verbood de UEFA dit vanaf 1998 tijdens de competities. Dit soort staande tribunes maken nu echter een comeback. Recentelijk hebben alle Europese competities veilige staande secties ingevoerd, die aan strenge voorschriften moeten voldoen om maximale veiligheid te kunnen garanderen. Veel gepassioneerde voetbalfans zijn het erover eens dat de sfeer en het geluid in het stadion zijn verbeterd nu men zo op een veilige manier kan staan. Dit is positief nieuws voor zowel de supporters als de spelers op het veld. Hier volgen dus de beste stadions waar men staand naar een wedstrijd kan kijken.

Celtic

In 2016 schreef Celtic geschiedenis door als eerste club in Groot-Brittannië een veilig gebied te creëren waar men kan staan, bijna 30 jaar nadat het oorspronkelijk was verboden. Vandaag stuiteren meer dan 3000 gepassioneerde Glaswegians van het groen-witte Glasgow hier op en neer en moedigen hun geliefde team aan. Voormalig manager van de club, Brendan Rodgers, vertelde na twee seizoenen dat dit een betere sfeer op Celtic Park heeft gecreëerd. Geniet van een overweldigende versie van het “You’ll never walk alone” en boek een voetbalreis bij ons om de voormalige Europese kampioenen van 1967 in actie te zien in de Schotse stad Glasgow.

Dortmund

Het stadion van Borussia Dortmund in West-Duitsland heeft ongetwijfeld het indrukwekkendste en beroemdste veilige staanvak ter wereld. Sinds de invoering ervan in 1999 staat het staanvak met “de gele muur” in dit stadion bij velen bekend als een van de meest inspirerende, luide en spectaculaire voetbalsferen in het wereldvoetbal. Met een capaciteit van 24.454 is het ook de grootste tribune van Europa.  Alle fans krijgen hier toegang via de elektronische draaihekken voordat ze naar hun aangewezen blok op de staantribune gaan, waar hun ticket opnieuw wordt gecontroleerd door een steward om een gelijkmatige verdeling van supporters over de Südtribüne te garanderen. De onderste delen van de tribune zijn meer open staanplaatsen, terwijl de hogere delen van de tribune bestaan uit rail seating-plaatsen, het type staanplaats dat ook in Engelse stadions wordt getest. Dus, waar wacht je nog op? Boek een voetbalreis bij ons voor deze unieke ervaring en zie Dortmund live spelen.

Tottenham

In juli 2022 kondigde de Britse regering een mijlpaal aan: voetbalclubs in de Premier League en het Championship mochten vanaf dat moment veilige staanplaatsen met een vergunning invoeren die aan de veiligheidsvoorschriften voldeden. Wat is een betere manier om veilig staand een wedstrijd te bekijken dan in het hypermoderne 2019 Tottenham Hotspur stadion? Ongeveer 6.000 van de 17.000 supporters kunnen nu in Noord-Londen op de enorme zuidelijke tribune staan en zorgen voor een nog betere sfeer voor hun team; en veel supporters merken onmiddellijk het verschil in geluid sinds deze veranderingen. Boek bij ons een voetbalreis naar de stad Londen en beleef hier een onvergetelijk weekend.

Bayern München

Deze giganten van het Duitse voetbal, gevestigd in de regio Beieren in het zuiden van het land, hebben een van de meest succesvolle teams ter wereld en zes Champions Leagues en meer dan 30 Bundesliga-titels op hun naam staan. De Allianz Arena is bovendien een geweldige plek om hoogwaardig voetbal te bekijken in een luidruchtig stadion vol enthousiasme. Met een totale capaciteit van 75.000 toeschouwers, waarvan 13.740 op staanplaatsen, vertegenwoordigt dit staanvak ongeveer 18% van het stadion. En dit speelt een enorme rol bij het genereren van een geweldige voetbalsfeer in dit stadion. Boek dus snel een voetbalreis bij ons naar München!

Fans en clubs kunnen zonder twijfel erkennen dat deze staanplaatsen een positief effect op de sfeer hebben. Als dit op een veilige manier en met voorschriften wordt ingevoerd, zal dit hopelijk in de toekomst bij meerdere clubs worden toegepast. Welke club in deze lijst wil je het liefst bezoeken om de staanplaatsen in stadions te ervaren?Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *