Boxing Day-voetbaltraditie in het Verenigd Koninkrijk

Boxing day op 26 december is een uniek moment voor families in het Verenigd Koninkrijk om samen te komen en tijd met elkaar door te brengen na eerste kerstdag. De oorsprong van deze traditie ligt in de Victoriaanse periode tijdens de regering van koningin Victoria. Met deze naam verwijst men namelijk naar de rijke mensen die dan geschenken voor de armen inpakken. In het verleden kregen bedienden altijd vrij als dank voor hun diensten en ontvingen zij vaak dozen met geld of geschenken. Tegenwoordig geniet men op deze dag samen met je dierbaren van de restjes van de kerstmaaltijd. Bovendien vinden er in deze periode de grote uitverkopen plaats en wordt er dus op grote schaal door iedereen geshopt. Maar daarnaast geniet men ook nog van de vele feestelijke voetbalwedstrijden. Het Verenigd Koninkrijk is dan ook het enige Europese land waar tijdens deze kerstperiode volop mooie wedstrijden worden gespeeld. Er is dus geen betere manier om de feestdagen door te brengen dan deze speciale tijd van het jaar te combineren met een voetbalwedstrijd.

Terwijl in de meeste landen de mensen bijkomen van de kerstdagen, brengen voetbalfans in het Verenigd Koninkrijk deze Boxing Day en de dagen eromheen door met het bijwonen van wedstrijden en ze reizen daarbij naar verschillende steden om hun team te steunen. Het koude en vaak natte weer zal hun feestgedruis niet temperen en in verschillende steden kun je van de carnavaleske sfeer genieten. Tijdens deze periode zul je ook meer gezinnen en kinderen in de stadions te zien en ontstaat er overal een gezinsvriendelijke sfeer. Deze bezoekers, die nog in de kerststemming zijn en genieten van hun vakantie, zullen de pubs buiten het stadion voor en na de wedstrijd voor een gezellig onderonsje met vrienden en familie bezoeken en het succes of het falen van hun favoriete clubs bespreken.

Hier volgen enkele van de meest memorabele, klassieke Boxing Day-wedstrijden die hebben plaatsgevonden.

1. Aston Villa tegen Chelsea in 2007

Op tweede kerstdag 2007 vond op Villa Park een van de meest dramatische eredivisiewedstrijden aller tijden plaats tussen Aston Villa en Chelsea. Bij 3-4 was Villa naarstig op zoek naar een punt, werd de kopbal van Gabriel Agbonlahor afgekeurd vanwege “hands” en een penalty toegekend. In de 90e minuut ging Gareth Barry naar de penaltystip en scoorde de gelijkmaker, waardoor het 4-4 werd en de thuisfans uit hun dak gingen. Met acht doelpunten en drie rode kaarten werd dit een zeer memorabele wedstrijd.

2. Manchester United tegen Newcastle in 2012

Met Manchester United als duidelijk uitgesproken favoriet voor deze wedstrijd geloofde niemand dat Newcastle een zware kluif zou worden voor de mannen met sterspelers van Sir Alex Ferguson. Iedereen was dan ook verrast toen Newcastle in de 94e minuut op 3-3 kwam tijdens deze krankzinnige wedstrijd met veel doelpunten van beide teams. Maar toen maakte Javier Hernandez met een kopbal uit een voorzet van Michael Carrick er 4-3 van, waardoor Old Trafford uit zijn voegen barstte van vreugde. Manchester United onder Ferguson zorgde op het laatste moment dus weer voor de verrassing.

3. Manchester City tegen Hull City in 2008

Dit was een memorabele wedstrijd, die bij rust al op 4-0 stond en eindigde in 5-1, maar dat kwam niet door de eindstand. Toen het fluitsignaal voor de rust klonk, moesten de spelers van hun coach Phil Brown op het veld blijven en gaf hun zittend op het gras een teamtalk, ten overstaan van de uitfans. Iedereen zag toen dat hij boos was op zijn team, ook omdat hij naar zijn spelers wees. Dit zal bij veel voetbalfans nog lang in het geheugen gegrift blijven, want dit had men een coach nog nooit zien doen. Toen hij na afloopt hier een vraag over kreeg zei hij: “Onze 4.000 fans die speciaal hiervoor gekomen zijn, verdienen een verklaring voor hun slechte prestaties tijdens de 1e helft, en ik vond het moeilijk om dat in een besloten kleedkamer aan hen te vragen. We waren hen een excuus verschuldigd voor de eerste helft”.

4. Arsenal tegen Leicester City in 2000

Een verwachtingsvol Highbury keek naar dit duel uit en Leicester City probeerde het fanatieke Arsenal-team te verslaan, maar faalde daarbij verschrikkelijk. Het werd uiteindelijk een meesterlijke prestatie van Arsene Wenger’s mannen, die Leicester City met 6-1 vernederden. Iedereen was bovendien vol van de hattrick van de iconische Thierry Henry, met Patrick Viera, Tony Adams en Freddie Ljungberg die ook wisten te scoren. De manier waarop deze prestatie werd geleverd en de doelpunten werden gescoord, zorgde ervoor dat dit een van de meest memorabele optredens op Boxing Day werd, waarbij het Leicester-team geen schijn van kans had tegen het dominante en vaardige Arsenal-team.

5. Leicester City tegen Liverpool in 2019

Dit was de wedstrijd die Liverpool 13 punten voorsprong gaf aan de top van de Premier League, waarmee ze hun zicht op hun Premier League-titel pas echt zeker stelden, na een overtuigende 0-4 zege op Leicester. Deze prestatie was enorm indrukwekkend gezien het feit dat ze vijf dagen daarvoor als winnaar terugkwamen van het wereldkampioenschap voor clubs in Qatar, behaald in de extra tijd. Tijdens deze wedstrijd zorgden twee doelpunten van Roberto Firmino, naast een penalty van James Milner en een treffer van Trent Alexander Arnold voor de drie punten voor de “reds”, terwijl Leicester voor het zicht van hun supporters een grote nederlaag leed.