Top 10 Grootste Comebacks in de Voetbalgeschiedenis – Voetbal Comebacks

Voetbalwedstrijden kunnen onvoorspelbaar zijn. In enkele ogenblikken kan een ploeg met een grote voorsprong op achterstand komen. Het zijn dit soort comebacks die het kijken naar een wedstrijd zo spannend maken. Simpel gezegd, niemand is echt uit de wedstrijd gespeeld tot de scheidsrechter het laatste fluitsignaal heeft gegeven.

Wij hebben besloten om de top tien comebacks aller tijden op een rijtje te zetten. Vaak vind je soortgelijke lijsten met wedstrijden waarin een team met meerdere doelpunten achter staat en later terugkomt om de wedstrijd te beslissen.

Onze lijst is echter niet alleen afhankelijk van de grootte van het doelpuntentekort dat op een bepaald moment tijdens de wedstrijd zichtbaar was. We hebben meerdere factoren in overweging genomen, waaronder:

• de competitie
  • de betrokken teams
  • de context

In toernooien zoals de UEFA Champions League waar twee onderlinge ontmoetingen bepalen welk team doorgaat naar de volgende ronde, besloten we ook te kijken naar returnwedstrijden. We hebben ook geprobeerd ons te concentreren op recentere wedstrijden, in plaats van de lijst te vullen met wedstrijden die we nooit hebben bekeken.

Dus, zonder verder oponthoud, hier is onze lijst van de top 10 grootste comebacks in het voetbal.

10. België vs Japan – 2018

10.België vs Japan – FIFA Wereldbeker (2018)

Zeggen dat dit een eigenaardige wedstrijd was, zou een understatement zijn. België was de overduidelijke favoriet, maar toen kreeg Japan het eerste doelpunt bijna meteen na het begin van de tweede helft. Verrassend genoeg werd dit snel gevolgd door een tweede doelpunt vier minuten later.

En daarmee leek het erop dat België in grote problemen zat. Het zou bijna 20 minuten duren voor de Belgen een doelpunt terugbrachten. Net als bij Japan werd het eerste doelpunt snel gevolgd door een tweede.

Met beide ploegen op gelijke hoogte toen de blessuretijd naderde, leek het erop dat de wedstrijd zou uitlopen naar extra tijd. Een uitstekende tegenaanval van België stelde hen echter in staat om in de laatste minuut van de wedstrijd het winnende doelpunt te scoren.

9. Tottenham vs Ajax – UEFA Champions League (2019)

In het seizoen 2018-19 UEFA Champions League bleken Tottenham Hotspur en AFC Ajax twee van de underdogs van het toernooi te zijn. Niemand had verwacht dat één van beide ploegen de halve finales zou halen.

Tottenham presteerde geweldig tegen landsrivalen Manchester City in de kwartfinales. Ajax speelde prachtig voetbal op weg naar de wedstrijd en schakelde zowel Real Madrid als Juventus uit.

Over het geheel genomen zag Ajax er aan het begin van de wedstrijd zelfverzekerder uit en speelde het beter voetbal. Weinigen konden dit betwisten, aangezien Ajax de eerste wedstrijd in Londen met 0-1 had gewonnen. Zij waren dus in het voordeel bij het ingaan van de tweede wedstrijd.

Het begon allemaal heel goed voor Ajax; ze stonden in de vijfde minuut al met 1-0 voor. In de 35e minuut maakten ze een tweede goal. Ruim 20 minuten lang leek het erop dat Ajax voor het eerst in 24 jaar naar de finale zou gaan.

Maar Tottenham Hotspur vleugelspeler Lucas Moura had daar iets op aan te merken. Met twee snelle goals in de 55e en 59e minuut bracht hij de Spurs terug in de wedstrijd. In de laatste minuut van de blessuretijd sloeg Tottenham’s held van de avond, Moura, een laatste keer toe om zijn ploeg de overwinning te bezorgen.

8. Deportivo La Coruña vs Milan AC – UEFA Champions League (2004)

Tussen 2002 en 2004 was AC Milan een van de grootste teams in Europa. Ze wonnen de Champions League in het seizoen 2002-03 met een ploeg vol met de beste spelers van dat moment, waaronder Kaká, Seedorf, Gattuso, en Maldini.

Toen het Spaanse Deportivo la Coruña in het Champions League-seizoen 2003-2004 tegen hen werd geloot, stond hen dus een zware strijd te wachten.

In de eerste wedstrijd van deze reeks won AC Milan met 4-1 in het San Siro. Het is onnodig om te zeggen dat de Italiaanse ploeg een comfortabele voorsprong had. Echter, in de tweede wedstrijd begon Deportivo sterk aan de wedstrijd. Bij de rust , tot de verrassing van bijna iedereen, stonden zij met 3-0 voor.

Met deze score zijn ze al door naar de volgende ronde dankzij het uitdoelpunt. Maar drie doelpunten was niet genoeg voor hen, dus scoorden ze een vierde. Het resultaat van deze wedstrijd was verrassend omdat Milan een enorm voordeel had. Ze hadden ook een veel betere ploeg en waren de titelverdedigers. Deze wedstrijd is een bewijs dat alles kan gebeuren in het voetbal.

7. West-Duitsland vs Frankrijk – FIFA Wereldbeker (1982)

In de halve finales van het WK 1982 nam Frankrijk het op tegen West-Duitsland. Beide ploegen oogden sterk en de meeste fans wisten dat het een goede wedstrijd zou worden. Beide ploegen speelden hard, maar na de reguliere speeltijd bleven ze steken op een 1-1 stand, wat betekende dat de wedstrijd een verlening zou krijgen.

In de eerste 10 minuten van de extra tijd scoorde Frankrijk twee doelpunten en het leek erop dat ze de overwinning hadden bezegeld. De Duitsers gaven echter niet op en wisten ook twee doelpunten te maken, waardoor de wedstrijd op strafschoppen uitliep.

Na een 3-3 thriller, waarin vier doelpunten vielen in de extra tijd, versloeg West-Duitsland Frankrijk met 5-4 in een strafschoppenserie. Het is onnodig om te zeggen dat dit één van de meest dramatische en intense WK-wedstrijden was die we ooit hebben gezien.

6. Real Madrid vs Borussia Monchengladbach – UEFA Europa League (1985)

In het seizoen 1985-86 van wat nu bekend staat als de UEFA Europa League, trad Real Madrid in de achtste finales aan tegen Borussia Mönchengladbach. De eerste wedstrijd werd gedomineerd door het Duitse team, dat Real Madrid met een score van 5-1 verpletterde.

In de tweede wedstijd won Real Madrid echter met 4-0. Met twee doelpunten in elke helft was het genoeg voor Real Madrid om door te dringen tot de kwartfinale. Real Madrid zou dat jaar de beker winnen. Gezien de schokkende resultaten van beide wedstrijden, zou de geschiedenis wel eens niet hetzelfde kunnen zijn zonder deze wedstrijd.

5. AS Roma vs FC Barcelona – UEFA Champions League (2018)

Voor deze wedstrijd werd Barcelona gezien als een van de beste ploegen in de voetbalgeschiedenis. Natuurlijk bevestigden ze dit idee toen ze AS Roma met 4-1 hadden verslagen in het Camp Nou in de eerste wedstrijd van deze Champions League kwartfinale. Niemand achtte de ploeg in staat om een voorsprong van drie doelpunten tegen Roma te verspelen.

Hoewel Roma geen slechte ploeg was, oogde Barcelona veel sterker. De tweede leg van deze kwartfinale werd echter een nachtmerrie voor de Spaanse ploeg. Het begon met een snelle goal van Edin Dzeko in de 6e minuut.

Het tweede doelpunt kwam er nadat de scheidsrechter Roma in de tweede helft een strafschop had toegekend. Het derde doelpunt van Roma, waardoor Barcelona uit de Champions League werd gestoten, viel in de 82end minuut. Deze wedstrijd wordt herinnerd als een van Barcelona’s slechtste prestaties in de moderne geschiedenis.

4. AS Monaco vs Real Madrid – UEFA Champions League (2004)

In het begin van de jaren 2000 stond het elftal van Real Madrid bekend als de “Galacticos”, omdat er veel briljante spelers in zaten, waaronder Zinedine Zidane, Ronaldo, Raul, Roberto Carlos en Luis Figo, om er maar een aantal te noemen.

Op papier was het één van de beste teams in de voetbalgeschiedenis. Natuurlijk dachten veel voetbalfans dat ze elk team waar zij tegen speelden hen absoluut zouden verslaan. Toen het team in de kwartfinales van de UEFA Champions League 2003-2004 tegen AS Monaco werd opgesteld, dachten de mensen dat het resultaat al te voorspelbaar zou zijn.

In de eerste leg van de reeks won Real Madrid met 4-2, wat de meeste voetbalfans gelijk gaf. Het leek erop dat hun ticket voor de halve finale al was afgestempeld.

De tweede wedstrijd begon op de manier waarop veel experts dachten dat het zou gaan. Real Madrid scoorde het eerste doelpunt, wat betekende dat Monaco er 3 zou moeten scoren om zich te plaatsen voor de volgende ronde.

Het duurde even voor Monaco zich liet zien tijdens wedstrijd. Ze scoorden een doelpunt vlak voor de rust en daarna nog een keer vlak na de rust. De goal bracht hen weer tot leven en ze scoorden het derde en laatste doelpunt van de wedstrijd in de 66e minuut. Monaco hield sterk stand om de score te behouden en de Galacticos te verslaan.

Veel voetbalfans konden niet geloven dat Real Madrid werd uitgeschakeld door een Frans team dat slechts twee jaar eerder op de 15e plaats was geëindigd in de Ligue 1. Daarom blijft het een van de grootste comebacks die we ooit hebben gezien.

3. Barcelona vs PSG – UEFA Champions League (2017)

Deze vrij recente wedstrijd wordt om verschillende redenen als een waanzinnige comeback beschouwd. In de eerste leg, die werd gespeeld in Le Parc des Princes in Parijs, verloor Barcelona met een vernederende score van 4-0.

PSG domineerde duidelijk de wedstrijd en Barcelona moest ten minste vier doelpunten maken om de tweede leg in extra tijd te duwen. De tweede leg in Camp Nou begon goed voor Barcelona met Luis Suarez die in de derde minuut een doelpunt maakte.

Voor de rust had Barcelona nog een doelpunt gemaakt, waardoor ze nog maar twee doelpunten verwijderd waren van kwalificatie. In de 50e minuut scoorde Barcelona een derde doelpunt en de comeback leek meer dan ooit mogelijk!

Maar de hoop van de ploeg werd bijna aan diggelen geschoten toen PSG erin slaagde een doelpunt terug te brengen. Een enkele geslaagde treffer maakte bijna een einde aan de wedstrijd.

Dit ene doelpunt betekende dat Barcelona nog drie doelpunten moest maken (alweer!) Het was bijna alsof zij bij nul begonnen.

In de 87e minuut stond het nog 3-1. Maar in de laatste zeven minuten van de wedstrijd wist Barcelona drie doelpunten te maken in wat één van de meest waanzinnige prestaties in het Europese voetbal was.

De enige reden waarom deze comeback niet hoger in de rangschikking staat, is het feit dat Barcelona dat jaar geen kampioen werd. Bovendien waren er enkele controversiële beslissingen van de scheidsrechter.

2. Liverpool vs Barcelona – UEFA Champions League (2019)

Opnieuw vinden we Barcelona op deze lijst. Deze keer zijn ze niet de helden van het verhaal. In plaats daarvan moeten ze het onderspit delven na een beroemde comeback in de halve finale van de Champions League tegen Liverpool.

De eerste leg werd gespeeld in Camp Nou. Het was een vreemde wedstrijd omdat Barcelona het niet onder controle had, maar er toch in slaagde om met 3-0 te winnen, met één doelpunt uit een prachtige vrije trap van Messi.

In de tweede wedstrijd wist Liverpool voor rust één doelpunt te maken. Wijnaldum maakte nog twee doelpunten, waardoor ze nog maar één doelpunt verwijderd waren van kwalificatie!

Bij het laatste doelpunt verraste Trent Alexander Arnold de verdediging door de corner snel te nemen. Dit hielp Origi zijn mandekkers te verliezen in het strafschopgebied en het doelpunt te scoren dat Liverpool zou leiden tot kwalificatie.

Liverpool zou na deze wedstrijd de finale winnen. Het was dus een cruciale wedstrijd in het bepalen van de winnaars van de competitie.

1.    Liverpool vs Milan AC – UEFA Champions League Finale (2005)

De context van deze wedstrijd is wat het de beste comeback van allemaal maakt. AC Milan begon de finale op een manier waar teams alleen maar van dromen, door in de eerste minuut van de wedstrijd het eerste doelpunt te maken!

Bij rust stonden ze met 3-0 voor. Dit betekende dat Liverpool drie doelpunten nodig had om de wedstrijd in extra tijd te laten eindigen. Rafael Benítez moet een geweldige motivatiespreker zijn, want alles wat hij op deze cruciale momenten tegen zijn team zei, werkte.

Binnen zes minuten na de aftrap van de tweede helft scoorde Liverpool drie doelpunten! Hoewel er nog 30 minuten van de wedstrijd te spelen waren, was de stand nu gelijk.

Er werden geen doelpunten meer gescoord in de reguliere tijd of de extra tijd. Dit betekende dat deze finale zou worden beslist door strafschoppen. Liverpool won op strafschoppen, wat betekent dat ze de Champions League wonnen ondanks een 3-0 achterstand bij de rust!

Welke van deze wedstrijden bracht je geweldige of verschrikkelijke herinneringen? Wat is jouw top 10 comebacks in voetbal?

1 Reply to “Top 10 Grootste Comebacks in de Voetbalgeschiedenis – Voetbal Comebacks”